PĚVECKÝ SBOR PALORA

Gymnázium Jana Opletala Litovel

ČLÁNKY

Setkání s Revúcou

Obrázek není k dispozici!Na závěr jubilejního roku oslav 50. výročí spolupráce mezi městy Litovel a Revúca došlo ke dvěma setkáním na úrovni pěveckých sborů, která rok společných setkání završila.

To první se uskutečnilo v sobotu 9. prosince v předvečer druhé adventní neděle. Na dlouhou cestu do partnerského města se vydalo Příležitostné sdružení Jírovci – komorní pěvecký sbor složený z absolventů a přátel Gymnázia Jana Opletala v Litovli. Adventní repertoár poskládaný z autorských skladeb Jana Valuška i tradičních vánočních písní a koled vykouzlil v malebném kostelíku svatého Vavřince srdečnou atmosféru, která mnohým vháněla slzy do očí, a slova díků neměla konce.

Do dalšího sborového projektu, tentokrát na české straně, zbývalo 14 dní intenzívních příprav. Před námi byl společný koncert pěveckých sborů Palora a Kantika z Litovle a Quirin z Revúcej a společná realizace čtvrtého ročníku projektu Rybovka pro Litovel. Posluchače čekal vydařený vstup v podání pěveckého sboru Quirin. Jeho půvabné a kultivované vystoupení, vedené sbormistrem Jaroslavem Petrem, posluchače příjemně naladilo na provedení České mše vánoční, tento rok v podání osmdesátičlenného sboru, ve kterém zpíval rekordní počet externistů a zájemců z řad veřejnosti a neorganizovaných zpěváků. Závěrečná část byla vskutku vrcholným číslem všech přítomných zpěváků z Moravy i Slovenska.

Obě města, Litovel i Revúca, tak předznamenala rok 2018, kdy slovensko-české soužití bude předmětem vzpomínek, a snad i nových pokusů o obnovení spolupráce. Za pěvecké sbory děkuji panu místostarostovi Viktoru Kohoutovi a Městu Litovel za dvě nádherná setkání, během kterých si slovo vzala hudba.

A když je řeč o sborovém zpívání v Litovli, dovolte jeden důležitý vzkaz. Děkujeme, Boženko Halvová. Snad Ti děláme radost a slyšíš náš zpěv až tam nahoře.

Marcela Barvířová