PĚVECKÝ SBOR PALORA

Gymnázium Jana Opletala Litovel

ČLÁNKY

Obrázek není k dispozici!

Celorepubllikový projekt středoškolských pěveckých sborů Celebration Jazz Mass 2011

O víkendu 4. - 6. 11. 2011 se vydal PS Palora Gymnázia Jana Opletala do Litomyšle, kde se na půdě domácího sboru KOS v prostorách rozsáhlého a nově zrekonstruovaného Domova mládeže Střední pedagogické školy konalo soustředění 8 pěveckých sborů z celé ČR. Spolu se Swing bandem Chrudim jsme pod vedením Milana Motla připravovali nové nastudování jazzové mše Karla Růžičky s názvem Celebration Jazz Mass. Sezpívání a sehrání všech těles bylo nutné pro společné vystoupení 17. 11. na festivalu Festa iuvenalis v Praze u příležitosti oslav 22. výročí sametové revoluce. Celé tři dny se velmi intenzivně zkoušelo, abychom byli na premiéru v Praze připraveni co nejlépe.

O několik dní později jsme se všichni znovu sešli v Praze. Původní vystoupení před Národní technickou knihovnou v Dejvicích se vinou počasí přesunulo do nedalekého kostela sv. Vojtěcha. 280 sborových zpěváků a sólistku Helenu Tamelovou doprovodilo 14 hudebníků (na klavír hrál sám Karel Růžička), vše řídil Milan Motl. Zaplněný kostel, neutichající potlesk a uznání autora bylo pro všechny zúčastněné dostatečnou odměnou za vynaložené úsilí. Další velká společná provedení se v průběhu zbytku školního roku očekávají v Litomyšli, Hradci Králové, Chrudimi, Litovli a v Olomouci.

Obrázek není k dispozici!

Jazzový listopad

Palora zažila jazzový listopad. Spolu s dalšími 7 sbory z celé České republiky jsme se zúčastnili projektu CJM (Celebration Jazz Mass) pod vedením Milana Motla - sbormistra pěveckého sboru KOS Litomyšl. Tento projekt je pokračováním velkého společného provedení rockového oratoria Eversmiling liberty, které bylo rovněž celostátní prací. Skladbu CJM napsal světoznámý český jazzman Karel Růžička. Pro vaše přiblížení je to jazzová úprava hlavních částí latinské mše (Kyrie, Gloria, Credo atd.). Naším prvotním společným cílem bylo provedení této skladby v den státního svátku 17. 11. při příležitosti Dne studentstva na dvou koncertech v Praze za účasti samotného Karla Růžičky. Naše seskupení sborů ze všech koutů ČR doplňoval skvělý bigband Chrudim.

Na víkend 4. - 6. 11 jsme se všichni sjeli do Litomyšle, abychom CJM společně nacvičili. Dřeli jsme nepřetržitě celý víkend, ale CJM nás tak uchvátila, že to, co by jiní brali za naprostý vrchol nudy a mrhání časem, my jsme prožívali s úsměvem a těšili se na konečný výsledek našeho snažení - koncert v Praze. Celé soustředění tedy probíhalo v dobré atmosféře a my jsme si na zpáteční cestě domů mohli říct, že už víme "která bije". K dokonalosti však chybělo ještě mnoho, takže nám byl nastolen nemilosrdný zkoušecí režim, za který jsem zpětně vděčný, protože jsme si tak mohli v Praze s chutí zazpívat.

Den 17. 11., státní svátek, pro mnohé z našich kamarádů volný den doma, pro nás krásný výlet do Prahy. Cestou vlakem jsme se postupně probouzeli a čišelo z nás velké napětí. Ne snad proto, že bychom byli nervózní, to se klepou nohy jenom člověku před jeho prvním koncertem v životě, ale přímo jsme hořeli nedočkavostí stát už na praktikáblech v počtu 300 zpěváků spolu s bigbandem a zpívat před zaplněným sálem. Konečně jsme se dočkali. Ve dvě hodiny po náročné generálce a zvukové zkoušce pan Karel Růžička slavnostně zasedl za klávesy a s prvním jeho dotykem se rozezněla paleta černobílých klapek. Začal koncert. Atmosféra byla úžasná a tu hodinu a čtvrt zpívání jsme si jaksepatří užili.

Domů jsme se vraceli s dobrou náladou a natěšení na další provedení této skladby. Protože z jazzového listopadu nezadržitelně skáčeme do jazzového prosince, vězte, že si zajazzujeme hned třikrát a to 2. 12. na náměstí v Litovli, 8. 12. v aule GJO a 21. 12. v Litomyšli. Takže pokud vás baví jazzová hudba, přijďte si nás poslechnout a prožít s námi jazzové Vánoce.

PS PALORA
Gymnázium Jana Opletala, Litovel